Заготівля та реалізація продукції круглого лісу в Україні під час широкомасштабної Російської агресії

Автор(и)

Ключові слова:

динаміка, воєнний стан, природні зони, структура, вартість продукції, ділова та паливна деревина

Анотація

Ринок деревини в Україні, крім кліматичних проблем та нестабільного стану природного середовища, зараз відчуває негативний вплив двох нових факторів: військових дій, та складнощів, що виникли у 2021-2022 рр. під час організаційного реформування управління державного сектора лісогосподарської галузі. Попереднє оцінити загальне економічне становища суб'єктів внутрішнього ринку деревини країни можна через аналіз динаміки обсягів заготівлі та реалізації круглого лісу – основного сировинного ресурсу для комплексу деревообробних та інших галузей. Отже, для вивчення динаміки цих показників у 2021-2022 р. та виявлення тенденцій пропозиції та попиту на ринку деревини України використовували  методи абстрактно-логічного, логіко-якісного, системно-структурного, порівняльного та економіко-статистичного аналізу,  синтезу, табличного та графічного моделювання. Вхідною інформацією для аналізу слугували законодавчі акти України, звітні матеріали Державного агентства лісових ресурсів України, матеріали Державної служби статистики України та Інтернет-ресурсів, а також наукові публікації. Наведено дані щодо нерівномірного територіального розміщення деревних ресурсів в Україні, де наприклад, 35 % (8 областей) знаходиться у майже безлісної Степовий природній зоні, що обумовлює диференціацію лісоресурсного потенціалу України за природними зонами (Полісся, Лісостеп, Степ, Карпати). Розглянуті сучасні механізми придбання продукції ділового круглого лісу та паливної деревини від державних та комунальних лісогосподарських підприємств різними групами споживачів. З'ясовано, що військові дії у 2022 р. негативно позначились в Україні на обсягах заготівлі ділового круглого лісу (зниження на 9,5 %), особливо хвойних порід (зменшення на 28,3 %) та навпаки, призвели до зростання заготівлі паливної деревини (на 2,8 %).

Однак, у межах природних зон найбільше падіння обсягів заготівлі круглого лісу у  2022 р. відбулось у Степовий природній зоні – 37,9 %, у Лісостепу воно становило 11,3 %, у Поліссі –  9,6 %, а підвищення на 0,4 % визначено лише у Карпатському регіоні, де не проходили бойові дії.

Наголошено на кореляції між показниками зниження обсягів заготівлі круглого лісу в Україні у 2022 р. та площ тимчасово окупованих територій Півдня та Сходу України (біля 1 млн. га або 10,0 % від площі лісового фонду країни).

 Також в результаті цього дослідження встановлено, що  збільшення вартості реалізації продукції круглого лісу в Україні у 2022 р. на 5,4 %  % обумовлене лише її

здорожчанням в середньому на 23,9 % за скорочення фізичних обсягів продажів на 14,9 %. Крім того, в перерахунку на дол. США у 2022 р. вартість реалізованої продукції круглого лісу в Україні на відміну від оцінки в національній валюті зменшилась до рівня попереднього року на 11,1 %, що свідчить про фінансово-економічні проблеми лісогосподарської галузі. Головною причиною скорочення обсягів реалізації ділового круглого лісу на внутрішньому ринку деревини України у 2022 р. майже на 15 % визначено зменшення попиту з боку деревообробної галузі, яка втратила впродовж року до 50 % від довоєнної кількості підприємств. Виявлені у дослідженні негативні тенденції в динаміці 2021-2022 рр. обсягів лісозаготівель та продажів ділового круглого лісу в Україні будуть враховані у сценарному прогнозі ринку деревини.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-23

Номер

Розділ

Секція І. Лісове та садово-паркове господарство, екологія.