Податкова система в Україні: стан та напрямки вдосконалення

Автор(и)

Ключові слова:

податки, збори, податкова система України, бюджет, податкова реформа, податкове законодавство, Державна податкова служба, євроінтеграція

Анотація

В умовах ринкової економіки податки відтворюють перерозподільчі механізми реалізації фінансових відносин. Податкова система як сукупність податків, зборів, інших обов’язкових платежів повинна гармонійно поєднувати у собі як фіскальні, так і регулюючі властивості оподаткування. Стан податкової системи в Україні, як і в багатьох інших країнах, є предметом постійних дискусій і змін. Українська податкова система іноді критикується за надлишкову складність та численні винятки, що ускладнює податкове планування та адміністрування.

У статті розглянуто та досліджено діяльність Державної податкової служби України (ДПС), яка є центральним органом виконавчої влади та здійснює реалізацію державної податкової політики і спрямована на забезпечення виконання завдань із надходження платежів до бюджетів, удосконалення системи оподаткування тощо; проаналізовані угоди та меморандуми із закордонними країнами щодо удосконалення податкової системи в Україні, тому формально можна констатувати про поступове наближення податкової системи України до світових фіскальних стандартів.

Досліджено та проаналізовано стан податкової системи України за період із 2017 до 2022 р., визначено недоліки та  проблеми механізму наповнення державного бюджету податками, напрямки вдосконалення податкової системи в Україні. Досліджено надходження до зведеного та державного бюджетів, звернена увага на значне зменшення митних платежів у 2022 році у зв’язку з пільгами на податок на додану вартість для енергоносіїв, енергетичного обладнання та товарів військового призначення. Проведений  аналіз надходження непрямих податків до бюджету та здійснено обґрунтування зростання акцизного податку. Висвітлено надходження прямих податків у розрізі податку на доходи фізичних осіб та податку на прибуток підприємств. З метою забезпечення фінансування заходів із підвищення обороноздатності держави, в Україні введено військовий збір, надходження якого досліджено в статті.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-23

Номер

Розділ

Секція IV. Економіка, фінанси, податкова система.